Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
IUS-INFO > Dnevni IUS-INFO > Savjet dana > Savjet
 
        - +   *  

Savjet dana

Vremenski status propisa

Kako bi Vam osigurali brz pristup traženim informacijama i olakšali dobivanje željenog rezultata, s desne strane popisa nalazi se filtar prema vremenskom statusu propisa.
Propise prema vremenskom statusu dijelimo na: važeće, nevažeće i buduće. Dva su dodatna statusa koji su uvedeni radi određenih specifičnosti koje se javljaju u hrvatskom zakonodavstvu: „važeći pristupom RH u EU“ i „nevažeći – produžena primjena“.

Odabirom neke od navedenih poveznica otvara se popis propisa s određenim statusom. Ako se želite vratiti na popis svih propisa to Vam omogućava link s desne strane „Svi“.

Propisi - filtar - vremenski status propisa

- „Nevažeći propisi“ su svi redakcijski pročišćeni tekstovi koji u trenutku pretraživanja više nisu na snazi.

- Status „nevažeći – produžena primjena“ ima kolektivni ugovor nakon isteka roka na koji je sklopljen. Naime, u njemu sadržana pravna pravila kojima se uređuje sklapanje, sadržaj i prestanak radnog odnosa i dalje se primjenjuju do sklapanja novoga kolektivnog ugovora, kao dio prethodno sklopljenih ugovora o radu.

- „Budući propisi“ su propisi čiji će redakcijski pročišćeni tekst stupiti na snagu nekim datumom u budućnosti.

- „Trenutno važeći propisi“ su svi propisi čiji redakcijski pročišćeni tekst vrijedi u trenutku pretraživanja.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u procesu pristupanja Europskoj uniji, Republika Hrvatska preuzela je obvezu implementiranja načela i pravila zakonodavstva Europske unije u nacionalno zakonodavstvo. Takvi propisi imaju poseban status „važeći pristupom RH u EU“.

Prikaži SVE 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite