Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
IUS-INFO > Dnevni IUS-INFO > U središtu > Članak
 

        - +   *  

U središtu

21.8.2015

Novine u vezi radnog vremena ugostiteljskih objekata

Novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti stupio je na snagu 9. kolovoza 2015., a vjerojatno najviše pozornosti izazvala je odredba kojom se predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave daju veće ovlasti da na svom području omoguće dulje radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

U novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti (Narodne novine 85/15, dalje: novi Zakon) među novostima je i produljenje radnog vremena ugostiteljskih objekata odnosno omogućavanje predstavničkim tijelima lokalne samouprave određivanja duljeg radnog vremena na svom području, ako to žele. Naime, prijašnji Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti (NN br. 138/06, 152/08, 43/09, 88/10, 50/12, 80/13, 30/14, 89/14 i 152/14) pokazao se ograničavajućim za razvoj ugostiteljske djelatnosti među ostalim iz zbog činjenice da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata bilo samo djelomično u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave moglo je najdulje za dva sata produljiti propisano radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Stoga je novim Zakonom radno vrijeme ugostiteljskih objekata uređeno drugačije nego do sada. Naime, minimalno radno vrijeme ugostiteljskih objekata utvrđuje se Zakonom, ali predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave omogućava se odrediti i dulje radno vrijeme na svome području (mogućnost produljenja, ali ne i skraćenja). Time se daje veća ovlast jedinicama lokalne samouprave, da sukladno potrebama gostiju, na svome području, ali isto tako vodeći računa o zahtjevima svih svojih građana, odrede radno vrijeme ugostiteljskih objekata, kako za pojedine vrste ugostiteljskih objekata, tako i za pojedina naselja, kao i uvjete pod kojima u tim slučajevima ugostiteljski objekti mogu raditi.

Pritom novi Zakon predviđa i prekršajne kazne za nepoštivanje tako određenog produljenog radnog vremena.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata propisano je u članku 9. Zakona te je određeno s obzirom na ugostiteljske usluge koje se u njima pružaju. Isti članak daje ovlaštenje predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave da svojom odlukom produlji propisano radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz skupina „Restorani“ i „Barovi“ (prema Zakonu njihovo radno vrijeme je od 6.00 do 24.00 sata).

Spomenimo da u kategoriju ugostiteljskih objekata iz skupine „Restorani“, sukladno Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina “Restorani”, “Barovi”, “Catering objekti” i “Objekti jednostavnih usluga” (NN br. 82/07, 82/09, 75/12, 69/13 i 150/14), spadaju: Restoran, Gostionica, Zdravljak, Zalogajnica, Pečenjarnica, Pizzeria, Bistro, Slastičarnica te Objekt brze prehrane (fast food).

S druge strane, u kategoriju ugostiteljskih objekata iz skupine „Barovi“, prema navedenom Pravilniku, spadaju: Kavana, Noćni klub, Noćni bar, Disco klub, Caffe bar, Pivnica, Buffet, Krčma, Konoba, Klet, Beach bar te Kušaonica.

Dakle, jedinice lokalne samouprave imaju mogućnost produljiti radno vrijeme navedenih ugostiteljskih objekata i to tako da produlje radno vrijeme bilo svih bilo samo pojedinih vrsta. Također, mogu propisati radno vrijeme na otvorenim prostorima ugostiteljskih objekata, te mogu odrediti samo u određenim dijelovima područja jedinice lokalne samouprave produljeno radno vrijeme svih ili samo pojedinih vrsta navedenih ugostiteljskih objekata.

Kod produljenja radnog vremena ugostiteljskog objekta predstavničko tijelo dužno je o produljenju radnog vremena zatražiti mišljenje turističkog vijeća turističke zajednice toga područja.

Također, prema članku 9. Zakona predstavničko tijelo odlukom propisuje radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz skupina „Objekti jednostavnih usluga“ (skupinu čine Objekt jednostavnih usluga u kiosku, Objekt jednostavnih brzih usluga, Objekt jednostavnih usluga u nepokretnom vozilu (ili priključnom vozilu), Objekt jednostavnih usluga u šatoru, Objekt jednostavnih usluga na klupi, Objekt jednostavnih usluga na kolicima (ili sličnim napravama) i „Catering objekti“), s time da se radno vrijeme može propisati za sve ili samo pojedine vrste ugostiteljskih objekata tih dviju skupina, a određuje i lokaciju područja izvan naseljenog područja naselja. Istim člankom propisano je i da izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave može po službenoj dužnosti za pojedine ugostiteljske objekte rješenjem najdulje za dva sata odrediti raniji završetak radnog vremena te radnog vremena propisanog odlukom predstavničkog tijela, na zahtjev ugostitelja odrediti drugačije radno vrijeme u određenim slučajevima organiziranja prigodnih proslava, te odrediti odlukom drugačije radno vrijeme vezano uz održavanje manifestacija, sportskih događanja, glazbenih festivala i slično.


Ocijeni ovaj tekst

Arhiv

Zadnji članci

2018

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2013

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2012

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2011

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2010

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2009

Prosinac

Studeni

Listopad

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite