Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
IUS-INFO > Dnevni IUS-INFO > U središtu > Članak
 

        - +   *  

U središtu

21.6.2017

Prijava televizijskih prijamnika u apartmanima

U jednom prekršajnom postupku Sud je odlučivao o tome je li fizička osoba koja se bavi pružanjem usluga smještaja u apartmanima na istoj adresi na kojoj se nalazi i njezino kućanstvo, dužna prijaviti HRT-u televizijski prijamnik koji ima u svojem kućanstvu kao i televizijski prijamnik koji ima u apartmanu kojeg iznajmljuje, bez obzira što se prijamnici nalaze na istoj adresi.

Odredbama članka 34. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (Nar. nov., br. 137/10, 76/12, 78/16) propisano je da je svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski ili televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom, dužan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu, osim ako tim Zakonom nije drugačije određeno.

Kućanstva koja u vlasništvu ili posjedu imaju dva ili više prijamnika, plaćaju mjesečnu pristojbu kao da imaju jedan prijamnik. Osoba koja ima u vlasništvu ili posjedu prijamnik, a nije član kućanstva koje plaća mjesečnu pristojbu u skladu sa Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji, obvezna je HRT-u prijaviti prijamnik najkasnije u roku od 30 dana od dana nabave prijamnika ili registracije motornog vozila s ugrađenim prijamnikom, s time da se kućanstvom u smislu toga Zakona smatra svaka obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno stanuju i zajednički troše svoje prihode za podmirenje osnovnih životnih potreba.

Odredbom članka 47. Zakona propisano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kazniti za prekršaj fizička osoba koja ne prijavi prijamnik (članak 34. stavak 5.). Pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i druge fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, plaćaju mjesečnu pristojbu na svaki prijamnik, osim ako zakonom nije drugačije određeno, a iznimno pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost, sukladno posebnom zakonu, plaćanjem mjesečne pristojbe za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu bez plaćanja mjesečne pristojbe.

U jednom prekršajnom predmetu u kojem se prekršajni postupak vodio zbog prekršaja iz članka 47. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, počinjenog u bitnome time što okrivljenik nije prijavio televizijski prijamnik koji je imao u apartmanu u kojemu je pružao ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu, prvostupanjski sud oslobodio je okrivljenika od optužbe uz obrazloženje da okrivljenik kao član kućanstva koje plaća mjesečnu pristojbu nije bio dužan prijaviti ostale prijamnike koje ima u svome kućanstvu niti za ostale prijamnike plaćati mjesečnu pristojbu jer kućanstva plaćaju samo jednu mjesečnu pristojbu bez obzira na broj prijamnika koje imaju u vlasništvu ili posjedu i bez obzira na to imaju li prijamnike i u apartmanima u kojima pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu, jer se i u tom slučaju radi o jednom kućanstvu, pa da stoga u djelu okrivljenika nisu sadržana obilježja prekršaja koji mu se stavlja na teret, te je stoga na temelju odredbe čanka 182. točke 1. Prekršajnog zakona donio oslobađajuću presudu.

Međutim, odlučujući u povodu žalbe tužitelja, odnosno Hrvatske radiotelevizije, drugostupanjski sud nalazi pogrešnim takvo stajalište prvostupanjskog suda, što sugerira i žalitelj, a prema kojem stajalištu član kućanstva koji plaća mjesečnu pristojbu za televizijski prijamnik nije dužan prijaviti ostale televizijske prijamnike koje ima u apartmanima u kojima pruža ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu. Naime, drugostupanjski sud zaključuje da se fizička osoba koja se bavi pružanjem usluga u domaćinstvu, i to usluga smještaja u apartmanima kao ugostiteljskom objektu kojih je vlasnik, smatra fizičkom osobom koja obavlja samostalnu djelatnost i kao takav je dužan plaćati mjesečnu pristojbu na svaki prijamnik koji ima u posjedu sukladno članku 34. stavku 4. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, s time da, iznimno od prethodno navedene odredbe, pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost sukladno posebnom zakonu, plaćanjem mjesečne pristojbe za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu bez plaćanja mjesečne pristojbe. Dakle, navedena odredba je potpuno jasna i odnosi se na broj prijamnika u ugostiteljskom objektu s čime se ne može izjednačiti posjedovanje prijamnika koji se koristi u kućanstvu okrivljenika i za koji okrivljenik prema stanju spisa plaća mjesečnu pristojbu.

Prema tome, pojam obavljanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ne može se poistovjetiti s pojmom kućanstva iz članka 34. stavka 2. i stavka 6. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji bez obzira što se one pružaju na istoj adresi na kojoj pružatelj takvih usluga živi i ima svoje kućanstvo, što prema stajalištu toga suda slijedi iz relevantnih odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Naime, on ne pruža uslugu u svojem kućanstvu već u zasebnom objektu, odnosno sobi, u konkretnom slučaju apartmanu, koji mora ispunjavati određene uvjete bez obzira što se taj ugostiteljski objekt nalazi na istoj adresi kao i njegovo kućanstvo, pa je prema tome riječ o odvojenom objektu u kojem borave gosti kao korisnici usluga smještaja. Stoga, fizička osoba koja se bavi pružanjem usluga smještaja u apartmanima kao ugostiteljskom objektu na istoj adresi na kojoj se nalazi i njezino kućanstvo, dužna je plaćati pristojbu za prijamnik koji ima u svojem kućanstvu i u apartmanu koji iznajmljuje, bez obzira što se prijamnici nalaze na istoj adresi.

S obzirom na takvo pogrešno stajalište, prvostupanjski sud je pogrešno utvrdio odlučne činjenice vezane uz obvezu prijave predmetnog televizijskog prijamnika koji se nalazi u apartmanu u kojemu se pruža ugostiteljska usluga smještaja, pa je posljedično tome pogrešno zaključio da u djelu okrivljenika, opisanom u optužnom prijedlogu, nisu sadržana obilježja prekršaja iz članka 47. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji.

Iz navedenih razloga drugostupanjski sud je, prihvaćanjem žalbe tužitelja, pobijanu presudu ukinuo i radi pravilnog utvrđenja relevantnih činjenica vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Prema tome, fizička osoba koja se bavi pružanjem usluga smještaja u apartmanima kao ugostiteljskom objektu na istoj adresi na kojoj se nalazi i njezino kućanstvo, dužna je prijaviti HRT-u kako televizijski prijamnik koji ima u svojem kućanstvu, tako i televizijski prijamnik koji ima u apartmanu koji iznajmljuje, bez obzira što se prijamnici nalaze na istoj adresi.

Željko Kudrić, dipl. iur.


Ocijeni ovaj tekst

Arhiv

Zadnji članci

2019

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2013

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2012

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2011

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2010

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2009

Prosinac

Studeni

Listopad

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite