Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
IUS-INFO > Dnevni IUS-INFO > U središtu > Članak
 

        - +   *  

U središtu

7.6.2011

Hrvatska autohtona kuhinja

oznaka Novim Pravilnikom o utvrđivanju posebnog standarda – hrvatska autohtona kuhinja, koji stupa na snagu 9. lipnja 2011., definirana su jela nacionalne gastronomske baštine te su utvrđeni uvjeti i elementi koje moraju ispuniti ugostitelji za dodjelu ovog standarda, kao i njegov izgled, način označavanja i utvrđivanja.

I prije nego što je uopće objavljen u Narodnim novinama, o Pravilniku kojim se prvi puta utvrđuje koja su to hrvatska autohtona jela, nedavno se moglo saznati iz raznih medija.

Naime, Pravilnik je donesen na temelju članka 16. stavka 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojim je propisano da za pojedine vrste ugostiteljskih objekata iz skupina „Hoteli“, „Kampovi i druge vrste objekata za smještaj“, „Restorani“ i „Barovi“, ministar može ustanoviti posebne standarde i oznake kvalitete.

Tako se prema Pravilniku Posebni standard hrvatska autohtona kuhinja može utvrditi za ugostiteljske objekte koji u jelovniku imaju najmanje 70% jela svoje ponude s Popisa jela gastronomske baštine. Popis jela nalazi se u posebnom prilogu na kraju Pravilnika i sadrži popis nekoliko stotina autohtonih jela podijeljenih u grupe: hladna predjela, kruh i peciva, topla predjela, juhe, variva i ostala jela sa žlicom, glavna jela, prilozi, salate i deserti.

Sadrži li jelovnik 70% jela, utvrđuje Povjerenstvo za ocjenu jelovnika, davanjem pisanog mišljenja na zahtjev ugostitelja koji se podnosi Hrvatskoj obrtničkoj komori. Povjerenstvo se sastoji od po dva predstavnika i njihovih zamjenika Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog kuharskog saveza, a imenuje ga rješenjem ministar. Iznimno, u 70% jela ubrajaju se i autohtona hrvatska jela koja nisu navedena u Popisu jela, a mišljenje može li se jelo smatrati autohtonim daje Povjerenstvo na zahtjev ugostitelja. Dakle, popis jela u Pravilniku nije konačno definiran, a što sve ugostitelj treba priložiti zahtjevu kojim traži da se pojedino jelo uvrsti u Popis, određuje se u članku 4. stavku 2.

Posebni standard rješenjem utvrđuje Ministarstvo odnosno nadležni ured na zahtjev ugostitelja koji snosi i sve troškove tog postupka te trošak izrade standardizirane ploče. Naime, Posebni standard označava se standardiziranom pločom čije grafičko rješenje i tehničke uvjete Pravilnik sadrži u prilogu. Sukladno odredbi članka 9. točke 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, standardizirana ploča mora biti istaknuta na ulazu u ugostiteljski objekt, što bi potencijalne goste trebalo informirati da se nalaze u objektu u kojem je najmanje 70% jela s Popisa jela gastronomske baštine.

Ugostitelj je dužan stalno ispunjavati uvjete za Posebni standard odnosno kvaliteta i sadržaj ponude kontrolirat će se i nakon dobivanja ove oznake. Ako Povjerenstvo utvrdi da ugostitelj više ne ispunjava uvjete, predložit će donošenje rješenja o prestanku važenja rješenja o utvrđivanju Posebnog standarda, a takvo rješenje ima pravo podnijeti i sam ugostitelj.

Budući da provedena istraživanja pokazuju kako je gastronomija na četvrtom mjestu po motivu dolaska na odmor upravo u Hrvatsku, nadamo se da će Pravilnik pridonijeti promoviranju autohtone i tradicionalne gastronomske ponude ovlaštenih ugostiteljskih objekata, koji bi, prema najavama iz Ministarstva, već početkom ljeta turiste trebali dočekati istaknutim propisanim oznakama na hrvatskom i engleskom jeziku.

Pripremila: Ljiljana Drakulić, dipl. iur.


Ocijeni ovaj tekst

Arhiv

Zadnji članci

2018

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2013

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2012

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2011

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2010

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2009

Prosinac

Studeni

Listopad

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite