c S
Dnevne novosti
GRČKI REFERENDUM: Varufakis podnio ostavku 07.07.2015 07:10 ATENA, 6. srpnja 2015. (Hina/AFP), Grčki ministar financija Janis Varufakis, čiji su neprijateljski stavovi prema vjerovnicima ljutili većinu njegovih kolega iz eurozone, podnio je u ponedjeljak ostavku, ustvrdivši da premijer Aleksis Cipras vjeruje da bi taj potez mogao olakšati postizanje sporazuma s europskim partnerima.

Varufakis je podnio ostavku dan nakon što su protivnici štednje uvjerljivo pobijedili na referendumu u Grčkoj. On je prošli tjedan dodatno naljutio svoje partnere pošto je rekao da se vjerovnici koriste "terorizmom" kako bi natjerali Grke da prihvate dodatne mjere štednje. "Ubrzo nakon objave rezultata referenduma, rekli su mi da postoji određena sklonost nekih članova eurozone ... glede mojeg odsustva sa sastanaka, a tu je ideju premijer Aleksis Cipras ocijenio potencijalno korisnom za postizanje sporazuma", napisao je Varufakis na svom blogu. "Iz tog razloga danas napuštam ministarstvo financija", dodao je Varufakis. "Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu, na način na koji on to vidi, da iskoristi kapital koji mu je grčki narod dao na jučerašnjem referendumu. Prijezir vjerovnika nosit ću s ponosom", naglasio je dosadašnji grčki ministar financija.

Prema nepotpunim rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo grčko ministarstvo unutarnjih poslova, protivnici prijedloga međunarodnih vjerovnika pobijedili su na referendumu u nedjelju s rezultatom 61,31 naspram 38,69 posto. Na referendumu je sudjelovalo 62,5 posto birača. Vlada je pozivom na referendum željela "osnažiti pregovaračku poziciju s Europom" i postići dogovor o financijskoj budućnosti zemlje. Cipras je poručio kako rezultat referenduma nije "raskid" s Europskom unijom i obećao da će se potruditi kako bi uskoro omogućio ponovni normalni rad grčkog bankarskog sustava. Cipras je izazvao iznenađenje kad je 25. lipnja najavio referendum, nakon neuspjelih pregovora između Atene i međunarodnih vjerovnika o novom paketu pomoći Grčkoj. Grčka odbija nove mjere štednje što ih traže vjerovnici. Najava referenduma izazvala je prošlog tjedna zatvaranje banaka. Eurozona je za utorak najavila održavanje summita na kojemu će se razgovarati o posljedicama grčkog referenduma.