c S
Dnevne novosti
MORH: veći dodaci na plaće letačkom osoblju HRZ i PZO-a 07.07.2015 07:35 ZAGREB, 6. srpnja 2015. (Hina), S ciljem poboljšanja statusa vojnih pilota i ostalog letačkog osoblja, Ministarstvo obrane odredilo im je veće dodatke na plaće, pa će tako piloti, tehničari letači i navigatori prosječno primati za oko 1.200 do 2.500 kuna veću plaću, ovisno o osobnom činu, radnom stažu, olakšicama, prirezu i slično.

MORH je u ponedjeljak priopćio kako su 1. srpnja na snagu stupile izmjene Pravilnika o dodacima na plaću djelatnih vojnih osoba i Pravilnika o letačkoj službi u Oružanim snagama RH. Prije donošenja ovih akata, ministarstvo je osnovalo stručno Povjerenstvo koje je u skladu s proračunskim mogućnostima napravilo detaljne analize personalnih i materijalnih resursa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a). Za nove mjere poboljšanja uvjeta letačkog osoblja MORH je izdvojio 12 milijuna kuna na godišnjoj razini. To znači da se u prosjeku radi o povećanju mjesečne plaće za pilote, tehničare letače i navigatore od oko 1.200 do 2.500 kuna. Nakon analiza stručnog Povjerenstva, napravljeno je izvješće te su donesene mjere u cilju poboljšanja unutarnje organizacije i načina rada te infrastrukture, privlačenja osoblja, moguće promjene radnih mjesta i utvrđivanje ravnopravne raspodjele pripadajućih radnih i materijalnih prava.

"Vojni piloti svugdje u svijetu su traženi i cijenjeni na tržištu rada te imaju mogućnost većih primanja u civilnim kompanijama. Izmjene Pravilnika samo su dio paketa mjera s kojima obrambeni resor pokušava zaštititi vlastito ulaganje u vojne pilote, zadržati iskusne pilote u najboljim godinama te privući dovoljan broj novih kandidata", ističu u MORH-u. Dodaju kako je Pravilnikom o letačkoj službi usklađena regulativa, dok su se Pravilnikom o dodacima na plaće djelatnih vojnih osoba, uz povećanje koeficijenata letačkog dodatka, uredila i neka pitanja zaštite pilota u slučaju profesionalnih oboljenja kroz zadržavanje određenih prava, a sukladno godinama provedenim u operativnim postrojbama i aktivnom sudjelovanju u letačkim zadaćama. U MORH-u najavljuju kako će nastaviti s analizama i unaprjeđenjem personalnih i materijalnih resursa i drugih dijelova OS RH, u skladu s proračunskim mogućnostima. Posebna pozornost i dalje će biti na deficitarnim zanimanjima, u koja zvanje pilota i ostalog letačkog osoblja, tvrde, nesumnjivo spadaju.