c S
Dnevne novosti
Leko i Chung najavili otvaranje veleposlanstva RH u Južnoj Koreji 14.07.2015 07:15 ZAGREB, 13. srpnja 2015. (Hina), Hrvatska se nada ove godine otvoriti veleposlanstvo u Južnoj Koreji i ured turističke zajednice te s njome potpisati sporazum o zračnom prometu, najavili su u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik Sabora Josip Leko i njegov južnokorejski kolega Chung Ui-hwa.

Perspektiva postoji da se "glatka i otvorena bilateralna suradnja" u gospodarstvu, turizmu i znanosti proširi na investicije i trgovinu, rekao je Leko nakon sastanka s predsjednikom Nacionalne skupštine Republike Koreje koji je u službenom posjetu Hrvatskoj. "Nadamo se da će ove godini biti poslan ambasador Republike Hrvatske u Republiku Koreju", rekao je Leko. Republika Koreja već ima veleposlanstvo u Hrvatskoj što se pokazalo kao dobar temelj za olakšavanje odnosa između dviju zemalja, a Koreja je "vrlo važan partner Hrvatskoj" na Dalekom istoku, ocijenio je predsjednik Hrvatskog sabora. Dvije zemlje dobro i multilateralno surađuju u svjetskim organizacijama, dodao je Leko koji je već posjetio Južnu Koreju.

Taj je posjet bio plodonosan za razvoj dobrih odnosa, rekao je Chung u zajedničkoj izjavi za novinare. "Dosad je 260.000 korejskih turista posjetilo Hrvatsku, očekujemo da će taj broj uskoro narasti i do 300.000", rekao je Chung. Najavio je da dvije zemlje uskoro trebaju potpisati sporazum o zračnom prometu te će zrakoplovne kompanije uspostaviti letove između dviju zemalja. Hrvatska turistička zajednica planira otvoriti svoj ured u Seulu, kazao je nadalje Chung. Na pitanje što privlači korejske turiste u Hrvatsku, rekao je da je to ponajprije njezina ljepota, zatim broj lokaliteta na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine, grad Dubrovnik i povijesno važan Zagreb. Dodao je da Hrvatska najviše privlači žene i srednju klasu iz Južne Koreje. Hrvatski mediji često pak prenose da su stanovnici Južne Koreje 'otkrili' Hrvatsku i njezine ljepote kada je u njoj sniman južnokorejski "reality show". Južna Koreja također može jako puno naučiti od Hrvatske, dodao je Chung.