c S
Dnevne novosti
Elektroničko praćenje kaznenih spisa 11.03.2009 10:50 Robert Bradtke, veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, i Ivan Šimonović, ministar pravosuđa, u srijedu su predstavili sustav elektroničkog praćenja kaznenih spisa u hrvatskim tužiteljstvima.
Amerikanci su projekt pomogli sa 175.000 dolara, Norvežani u drugoj fazi tome prilažu 360.000 eura, a dovršetak programa za godinu, dvije očekuje se ulaskom u program Svjetske banke. Zasad elektronička evidencija obuhvaća 400 spisa u državnim odvjetništvima Zagreba, Pule, Karlovca i Zlatara.

»Bilo je vrijeme da se sustav evidencije i praćenja spisa po propisima iz 1875. godine zamijeni suvremenim načinom«, rekao je Mladen Bajić. »Njime se uz kontrolu rada tužiteljstva provodi i disciplina stranaka u svakom predmetu. Neće se moći dogoditi da stranka zbog 'bolesti' ne nazoči jednom ročištu, a pojavljuje se na nekom od sudova u Hrvatskoj kao da je zdrav«, kazao je Bajić. Veleposlanik Bradtke rekao je kako ulaskom u ovaj projekt žele poduprijeti državnog odvjetnika Bajića u njegovoj borbi za učinkovito tužiteljstvo u odnosu na organizirani kriminal i korupciju.