c S
Dnevne novosti
Saborski klubovi: banke moraju dijeliti sudbinu građana 18.03.2009 11:45 ZAGREB,18. ožujak 2009. Hina - SDP-ov prijedlog da država obveže banke na odgodu otplate stambenih kredita u 2009., danas nije dobio potporu saborske većine, koja smatra kako nema potrebe za državnim intervencionizmom, ali se s oporbom slaže da banke, s obzirom na veliku zaradu ranijih godina, imaju prostora i trebaju pomoći građanima. 
"Nema potrebe za državnim intervencionizmom jer je riječ isključivo o ugovornom odnosu između poslovnih banaka i komintenata. Bankarski sektor treba prepustiti tržištu, ponuda novca će određivati kamatne stope", poručio je Goran Marić u ime Kluba HDZ-a. Upozorava da bi prisiljavanje banaka na odgodu otplate kredita u pitanje dovelo stabilnost bankarskog sustava kao "osnovnog preduvjeta stabilnosti države", budući da ima banaka koje to mogu i onih koje tu mjeru nisu u stanju provesti. No, Marić naglašava da za odgodu otplate anuiteta za stambene kredite banke već imaju zakonsku mogućnost, u okviru općih uvjeta poslovanja, ali i financijsku, s obzirom na njihov financijski potencijal i ostvarenu dobit ranijih godina.

Iznio je podatke da stambeni krediti čine tek 35 posto ukupnog kreditiranja hrvatskog stanovništva (u eurozoni to je 75 posto), da su banke u zadnjih devet godina na stambenim kreditima zaradile 10,5 milijardi kuna, ukupno na kamatama 23,6 milijardi kuna, što, istaknuo je, pokazuje da banke imaju prostora pomoći građanima. "Banke imaju prostor da nađu načina kako, ili definanciranjem ili reprogramom, izaći u susret onima koji nisu u mogućnosti otplaćivati anuitete na stambeno zbrinjavanje", rekao je Marić, pozvavši banke da odustanu od deviznih klauzula na kredite te promjenjivih kamatnih stopa.

Da bi državni intervencionizam kakav predlaže SDP poljuljao povjerenje u sigurnost sustava smatra i Mile Horvat (SDSS), uvjeren da bi banke, uglavnom u stranom vlasništvu, u tom slučaju od države tražile naknadu štete. Ne vjeruje, pak, da su banke na bilo koji način spremne pomoći građanima, ističući kako bi banke po istom poslovnom moralu i principima trebale u Hrvatskoj poslovati kao što to čine u svojim matičnim državama.

Iako podupiru SDP-ov prijedlog, oporbeni klubovi s vladajućima se slažu u tome da banke u vrijeme recesije trebaju pomoći građanima.