c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora potvrđivanju Protokola o izmjenama TRIPS sporazuma

08.10.2010 07:35 ZAGREB, 7. listopada 2010.Hina Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu potvrđivanja Protokola kojim se mijenja i dopunjuje Sporazum o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (Sporazum TRIPS).

Sporazum TRIPS predstavlja dodatak Marakeškom ugovoru o osnivanju Svjetske trgovinske organizacije, koje je Hrvatska članica, a koji bi, među ostalim, trebao koristiti hrvatskoj farmaceutskoj industriji pri izvozu proizvoda, proizvedenog na temelju prisilne licencije, u zemlje uvoznice s problemima javnog zdravlja. Saborski klubovi u raspravi su najavili potporu potvrđivanju spomenutog Protokola.

Zdenko Franić je u ime SDP-a upozorio na srozavanje hrvatskih farmaceutskih kapaciteta zadnjih godina, koje je, kazao je, vrhunac doseglo prodajom Plive "kao suvremenom kronikom beščašća". Podsjetio je da je Pliva bila snažno orijentirana na znanstveno-istraživanje i inovacije, da je po tome bila prepoznatljiva u svijetu, da je 90-ih njezin ukupni asortiman bio 2500 proizvoda, od kojih na stotine lijekova, a 90 posto proizvoda radila je svojom tehnologijom. No, istaknuo je Franić, 1993. Pliva postaje dioničko društvo, država je nacionalizira, postavlja se menadžment koji, kazao je, postupno rasprodaje Plivine pogone, pa i istraživački institut u koji je uloženo 200 milijuna dolara. "A zatim netransparentno, bez javnog natječaja i krišom, u Veroni se rasprodaje Pliva, a veselo društvo iz vlade, od kojih su i danas neki tamo, nastavljaju uništavati farmaceutsku industriju preko Podravke i njezine tvrtke kćeri Belupa", poručio je.

Potvrđivanje Protokola pozdravio je i Klub HDZ-a, u ime kojega je Dragan Kovačević istaknuo da se njime jamči transparentnost trgovinske multilateralne suradnje, koja uključuje i nerazvijene i slabo razvijene, kao i tranzicijske zemlje. "U interesu je javnog zdravlja da članice WTO-a imaju pristup primjerenim lijekovima", poručio je Kovačević. Pozvao je na snažniji zaokret u inovacijskoj politici, kao i da se u istraživačke i razvojne procese maksimalno uključi privatni sektor, odnosno industriju, te jačanje suradnje između znanosti i gospodarstva.