c S
Kolumna

Dva tipična pogrešna pristupa upravnog suca

dr. sc. Alen Rajko sudac Upravnoga suda u Rijeci
09.08.2023

Upravno sudovanje jedina je grana sudstva u kojoj se postupci uvijek vode protiv nekog oblika javne vlasti. To je i jedina grana sudovanja sa zasebnim ustavnim utemeljenjem (članak 19. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske). Upravni sudovi neovisna su kontrola onog dijela djelatnosti izvršno-upravne vlasti koji se tiče rješavanja upravnih stvari u upravnom postupku, upravnih ugovora, te upravnih i drugih postupanja uređenih Zakonom o općem upravnom postupku. U upravnome sporu građanin ili pravna osoba stoji nasuprot vlasti, nakon što je ta vlast u upravnom postupku odlučila (ili je trebala odlučiti) o njegovim pravima ili obvezama.

U tom kontekstu dva su tipična generalna zastranjenja do kojih može doći kod upravnog suca.

Prvo je jatakovanje izvršnoj vlasti, ponekad uz samoobmanjivanje da je riječ o zaštiti države i/ili njezinog novca. U izraženijem obliku, kombinirano je s impresioniranošću ili fascinacijom izvršnom vlašću, odnosno njezinim nositeljima. Ponekad je ipak riječ primarno o karijerizmu.

Ništa bolja nije ni druga krajnost. Polazi od toga da je tužitelj u upravnome sporu, kao slabija strana, a priori (više) u pravu od tuženika. Pod firmom sažaljenja ili empatije sudac klizi u arbitrarnost, samovolju i selektivno povlašćivanje, izvan dosega sadržaja propisâ i njihove pravilne interpretacije.

Oba pogrešna pristupa svojstvena su ljudskoj psihi. Posrijedi je još jedan primjer gdje se od suca, ovdje upravnoga, očekuje ono što se ne očekuje od većine ostalih ljudi.

Podjednako je loš upravni sudac kojem je vlast važnija od pojedinca, ili je razdragan jer mu je visoki državni dužnosnik domahnuo na nekome skupu, kao i sudac koji odlučuje pod utjecajem tzv. puštanja suze, ili se boji da će ispasti bešćutan, ili želi izbjeći ljutnju i prijetnje stranaka.

Nitko nije unaprijed u pravu, svaki slučaj treba analizirati zasebno, primjenom sudačkih (pravničkih) kompetencija. Zvuči jednostavno, ali u zbilji često nije.


Stavovi izneseni u kolumnama osobni su stavovi autora i ne predstavljaju nužno stav organizacije u kojoj su zaposleni ili uredništva portala IUS-INFO.

Knjižnica Zagreb 008 (8.9.2023. 17:49)
Javni komentar
Molim sve koji su zainteresirani za zakone o volonterizmu da se jave na volonteri@net.hr